Sant Just se suma a recordar i difondre el Dia Internacional de les Dones i les Nenes en la Ciència
El dijous 11 de febrer se celebra el Dia Internacional de les Dones i les Nenes en la Ciència, una de les línies aprovades pel Projecte Educatiu de Ciutat (PEC) de Sant Just Desvern, dins l'eix Dona, Ciència i Tecnologia. Amb la commemoració d’aquesta diada internacional es vol reivindicar la plena equitat entre dones i homes quant a l’accés, participació, empoderament, drets i oportunitats relatius a les carreres científiques i tecnològiques, així com visibilitzar el paper de les dones en la ciència i difondre-les com a referents entre l’alumnat.
Des de fa quatre anys, l’Ajuntament amb l’estreta col·laboració del grup impulsor del PEC i els centres educatius organitza activitats adreçades a l’alumnat per tal de sensibilitzar i ampliar la mirada de les noies cap a les carreres de ciències i tecnologia, i especialment el mentoratge entre les noies alumnes de batxillerat de l’institut, estudiants de ciències i alumnes de 6è de primària de la nostra població. Enguany, però, ateses les restriccions i les mesures de seguretat derivades de la COVID-19, les activitats s’han reduït i les que es fan, són en format virtual. Malgrat les circumstàncies, us animem a fer difusió d’aquest dia i del seu objectiu entre l’alumnat, així com a participar dels recursos i activitats que s’ofereixen amb motiu de l’11 de febrer a través del Departament d’Educació, i les que organitza el mateix centre educatiu.
En aquesta línia, s'ha organitzat una xerrada en què una de les docents i investigadores de la UPC, Clara Prats, explicarà per què va triar estudis científics i tecnològics i com és la seva experiència exercint la professió. Es farà via meet el dia 22 de febrer de 2021 de 18 a 19h. Cal inscripció prèvia mitjançant el Formulari d'inscripció que enllacem. Prats és llicenciada en Física per la Universitat de Barcelona i doctora en Física Aplicada i Simulació en Ciències per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). La seva línia de recerca se centra en l’ús de la modelització computacional per a l’estudi de malalties infeccioses, principalment la tuberculosi, però també la malària, la malaltia del Chagas i, els últims mesos, la COVID-19.
Des de l’Ajuntament es farà difusió de la celebració a través de les seves xarxes, i han col·laborat amb l’emissora municipal Ràdio Desvern en la preparació d’un espai que girarà entorn el Dia Internacional de les Dones i les Nenes en la Ciència. El programa La Tetera, conduït per l’Ana Cebrián i la Lua López, entrevistaran la santjustenca Alícia Casals Gelpí, enginyera i investigadora especialitzada en bioenginyeria i robòtica intel·ligent en aplicacions mèdiques. El programa s’emetrà el divendres 12 de febrer a les 12 h, però es pot escoltar en qualsevol moment al podcast corresponent.
La Biblioteca Joan Margarit també ha elaborat una guia de lectura, “NoiesLAB: Som la Ciència i la Tecnologia”, que s'estructura en tres apartats:
La guia es complementa amb una exposició que estarà a la biblioteca des de dilluns dia 8 de febrer, amb els llibres que apareixen a la guia.
Aprofitem per informar-vos d’una proposta que des de la “UB Divulga” fan a les escoles per visibilitzar les dones científiques i a promocionar la recerca i la investigació entre nenes i noies: http://www.ub.edu/laubdivulga/11f/denenesacientifiques.html