Ajuntament de Sant Just Desvern
Servei de Comunicació
comunicacio@santjust.cat / 93 480 48 00

El ple de #santjust demana la retirada de l'avantprojecte de llei de racionalització de l'administració local

La moció en defensa de l'autonomia local i del règim competencial local de la Generalitat de Catalunya, presentada per l'Equip de Govern -PSC, ICV-EUiA i Junts per Sant Just- i consensuada amb CiU, va ser aprovada en la sessió plenària d'ahir dijous, 28 de febrer. Van votar en contra PP i Via Democràtica. La moció reclama al govern espanyol la retirada de l'avantprojecte de llei de racionalització i sostenibilitat de l'Administració local, i sol·licita a la Generalitat i a les forces polítiques amb representació al Congrés i el Senat que defensin l'autonomia del món local. Així mateix, es reclama al Govern català que presenti en breu i amb el consens del mon local, una proposta de Llei de Governs Locals, que garanteixi la prestació de serveis en els Ajuntaments i respongui als models d'organització de l'administració del segle 21.

Segons el text de la moció, la reforma del règim local ignora les competències exclusives que té assumides la Generalitat de Catalunya en règim local i limita la capacitat d’acció dels ens locals, obligant-los a deixar de prestar serveis i relegant-los a simples executors de la voluntat del Govern espanyol. I es vol deixar palès el suport del ple municipal a la feina feta pels ajuntaments els darrers 30 anys com a prestadors de serveis públics de qualitat, afavoridors de la cohesió social i vertebradors del territori; i fer públic el seu rebuig cap a les visions que pretenen ara buidar-los de competències i limitar-ne la capacitat de prestació de serveis.

A la sessió d'ahir, també es va aprovar per unanimitat la moció sobre el dret a vot dels regidors i regidores electes en cas de baixa per maternitat, paternitat o malaltia greu. Per tant, es demana la modificació de la Llei de Bases Locals per fer efectiu aquest dret a vot, que ja s'aplica en el Parlament i el Congrés de Diputats. 

D'altra banda, el punt de l'ordre del dia referent a la sol·licitud envers a la gestió i execució de zones verdes als municipis de Sant Cugat del Vallès, Sant Vicenç dels Horts, Montcada i Reixac i Sant Just Desvern, amb participació de l'Àrea Metropolitana de Barcelona, també va ser aprovats per unanimitat de tots els grups polítics amb representació al Ple. 

Els punts de l'ordre del dia es poden escoltar íntegrament al servei de plens online de l'apartat novetats de santjust.cat.