Acaba la primera fase de la Miscel·lània de Dones de #santjust
Sant Just Desvern està preparant una Miscel·lània de Dones amb la col·laboració de l’Ajuntament, el Consell Municipal de les Dones, el Centre d’Estudis Santjustencs i nombroses voluntàries i voluntaris. És un treball inèdit en la història local del municipi, ja que no existeix cap publicació a l’arxiu municipal que reculli com era la vida de les dones locals en periodes històrics com la República, la dictadura, el franquisme o la incipient democràcia. El projecte es va iniciar l’any 2009 i es preveu que la seva finalització tingui lloc pel 2014.
Aquest mes de juliol s’ha acabat la primera fase de gravació d’entrevistes a 50 dones majors de 65 anys que han nascut, viscut o treballat al municipi en algún moment de la seva vida. La darrera dona entrevistada va ser l’arquitecte, compositora i veïna Anna Bofill Levi, que va impulsar i dissenyar l’edifici Walden on manté la seva residència habitual.
Entre les entrevistades, hi ha dones de totes les classes socials, d’origens diferents i de professioons diverses. Les entrevistes tenen com a base un qüestionari en el qual s'introdueixen temes de gènere i d'igualtat dona-home, com a eina per conèixer i analitzar els estereotips i els rols assignats a les dones al llarg de la història.
La segona fase del projecte també està a punt de finalitzar i consisteix en la transcripció íntegre de les entrevistes. A dia d’avui, només falten quatre gravacions per enllestir. En paral·lel, s’ha començat a treballar en la tercera fase que consisteix en agrupar per temàtiques les vivències de cada dona i fer un petit apunt biogràfic de cadascuna. Algunes de les temàtiques són la vida laboral; la vida familiar; els moviments migratoris; l’educació; la vida associativa; règim franquista, la família pròpia, la visió de gènere, etc..
Aquesta publicació en clau de gènere es basa en la participació ciutadana per portar-lo a terme. En aquesta etapa es compta amb la cooperació de més de 40 voluntaries i voluntaris que apadrinen una o dues dones.
En una quarta fase unes redactores i uns redactors -persones voluntàries- assumiran la redacció dels capítols que conformaran la publicació final. També es buscarà el micromecenatge per aconseguir una edició de qualitat i una distribució més gran.
La Miscel·lània culminarà amb l’elaboració d’una desena de capítols que recolliran l’experiència de les 50 dones del llibre al voltant d’àmbits específics com la famíllia, el treball, l’educació, els fets històrics o els apunts de gènere.