Ajuntament de Sant Just Desvern
Servei de Comunicació
comunicacio@santjust.cat / 93 480 48 00

#santjust, municipi afectat per l'episodi de contaminació atmosfèrica

Aquestes són les recomanacions d'autoprotecció per la reactivació de l'episodi de contaminació atmosfèrica a l'àrea de Barcelona, difoses aquest matí per la Direcció Genenral de Protecció Civil de la Generalitat de Catalunya.
 • El Departament de Territori i Sostenibilitat ha reactivat el protocol de contaminació atmosfèrica per raons mediambientals a l’àrea de Barcelona
 • Protecció Civil recomana, en aquesta àrea, no realitzar activitats físiques a l’aire lliure i tenir cura de les persones més vulnerables als efectes de la contaminació atmosfèrica
 • Durant aquests dies, el Departament de Territori i Sostenibilitat recomana deixar el transport privat i fer ús del transport públic
 • En cas d’utilitzar el transport privat es recomana reduir la velocitat per evitar l’emissió de gasos contaminant a l’atmosfera
   

Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) recomana prendre mesures d’autoprotecció davant la reactivació de l’episodi de Contaminació Ambiental a  l’àrea de Barcelona i rodalies. 

A partir de la informació facilitada per la Direcció General de Qualitat Ambiental (DGQA), que degut a la situació actual amb una baixa capacitat atmosfèrica per a la dispersió de contaminants a la zona de protecció especial de la zona de qualitat de l’aire 1 (ZQA 1), s’ha reactivat l’episodi de contaminació ambiental per òxids de nitrogen que es va iniciar el passat dia 4 i es va desactivar el dia 6 de desembre.

Segons la DGQA, l’episodi es reactiva demà dilluns a partir de les 6 hores per contaminació ambiental en relació als contaminants atmosfèrics d’òxids de nitrogen i partícules PM10. No s'estableix data per finalitzar l'episodi però no es preveu que sigui abans de dijous.

A través del Centre d’Emergències de Catalunya (CECAT) s’ha avisat als municipis declarats com a zona de protecció especial i que es relacionen a continuació:

 • Barcelonès: Badalona, Barcelona, L'Hospitalet de Llobregat, Sant Adrià de Besòs i Santa Coloma de Gramenet.
 • Baix Llobregat: Castelldefels, Cornellà de Llobregat, Esplugues de Llobregat, Gavà, Molin de Rei, el Prat de Llobregat, Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern, Sant Vicenç dels Horts i Viladecans.

Consells d'autoprotecció:

 • No feu esforços físics prolongats a l'aire lliure.
 • Eviteu consumir tabac.
 • Reduïu l'estona que passeu en espais a l'aire lliure.

Consells per reduir els nivells de contaminació:

 • Eviteu els desplaçaments innecessaris amb vehicle motoritzat.
 • Utilitzeu el transport públic o el mitjà de transport menys contaminant.

Grups de població especialment sensibles 

Sempre que es declari un episodi ambiental per diòxid de nitrogen o per partícules, cal extremar les precaucions i la vigilància amb els grups de població especialment sensibles:

 • Els nadons i els nens són el grup amb major risc a l’exposició, especialment els nens quan són a l’aire lliure fent activitats físiques.
 • També qualsevol adult que faci activitats físiques prolongades a l’exterior.
 • Les persones amb malalties respiratòries com asma o bronquitis crònica.
 • Les persones amb malalties cardiovasculars.
 • La gent gran.

Declaració d'episodi ambiental

La contaminació atmosfèrica és la contaminació de l’aire ambient. Es produeix per la presència a l'aire de substàncies determinades en concentracions superiors a les naturals, que impliquen risc, dany o molèstia greu a les persones i altres éssers vius. També pot afectar diversos materials, reduir la visibilitat o produir olors.

La major part de la contaminació atmosfèrica té origen en l’activitat humana (emissions de diòxid de nitrogen), però també es pot produir per causes naturals, com per exemple per l’acumulació de pols del sòl aixecada pel vent, per productes expel·lits per erupcions volcàniques, etcètera.

Les condicions meteorològiques de l'atmosfera poden dispersar o concentrar els contaminants o fins i tot modificar-ne la naturalesa. Quan la situació meteorològica contribueix a concentrar els contaminants, de tal manera que se superen els valors límits legislats, es declara un episodi ambiental i es defineixen mesures per reduir les emissions i la concentració d'aquests contaminants.

 

Consulta Més informació sobre els episodis ambientals