Ajuntament de Sant Just Desvern
Servei de Comunicació
comunicacio@santjust.cat / 93 480 48 00

12 ciutats espanyoles es reuneixen a #santjust en el marc de la xarxa temàtica de la RECE "La Memòria de les Ciutats"

Avui i demà, Sant Just Desvern acull la primera trobada de la xarxa temàtica "La memòria de les ciutats" per al període 2014-2015. Aquesta xarxa s'emmarca dins la Red Estatal de Ciudades Educadoras (RECE), de la qual Sant Just en forma part des de 1994.

Després d'haver participat en diferents xarxes al llarg d'aquests anys, ara Sant Just Desvern pren la responsabilitat de coordinar aquestes ciutats que reflexionaran al voltant del paper de les ciutats educadores en les polítiques de memòria i de gestió del patrimoni cultural i històric; així com analitzar exemples des de diferents ciutats de la xarxa. També es preveu desenvolupar una metodologia que permeti aprofitar el capital social de la memòria per als objectius d'una ciutat educadora.

En aquest projecte que lidera Sant Just Desvern participen onze ciutats d'Espanya: Alcalá de Guadaira, Barakaldo, Granollers, Ibi, Málaga, Orihuela, Rivas Vaciamadrid, Sant Adrià de Besos, Sant Feliu de Llobregat, Santiago de Compostela i Saragossa.  

La jornada inclourà la presentació d'experiències locals en l'àmbit de recuperació de la memòria històrica amb la col·laboració del Centre d'Estudis Santjustencs, el guitarrista Francesc Cardona, l'artista i veïna Soledat Sants, i la somelier del Celler de Can Mata Astrid Goldstein. La resta de ciutats també presentaran les seves experiències i es farà un taller participatiu. L'Arxiu Històric tindrà un pes especial en aquesta trobada ja que en els darrers anys ha estat protagonista de multitud d’iniciatives de recuperació de la memòria històrica. 

A través de les xarxes temàtiques es treballen diferents temes i s'impulsen intercanvis per al desenvolupament i aplicació dels principis de la Carta de Ciudades Educadoras en l'àmbit espanyol a través de la organització de trobades o seminaris i la posada en marxa de programes conjunts. 

És un projecte de treball transversal entre les àrees d'Educació i Cultura de l'Ajuntament. Hi ha disponible un blog per seguir els treballs d'aquesta xarxa  i també el twetter MemoriaCiudades #recememoriaciudades

Qualsevol persona interessada en partcipar en la xarxa en el proper any es pot posar en contacte amb l'Ajuntament a través del correu electrònic memoria.ciudades.stjust@gmail.com

La xarxa comptarà amb l'assessorament científic del grup CEPAP de la Universitat Autònoma de Barcelona i de la doctora Laia Coma, veïna i especialista en didàctica del patrimoni.