Ajuntament de Sant Just Desvern
Servei de Comunicació
comunicacio@santjust.cat / 93 480 48 00

L'experiència pionera de #santjust amb la lluita biològica es presenta a nivell nacional

L'Ajuntament de Sant Just Desvern és pioner en l'utilització de la lluita biològica per eliminar les plagues d'insectes dels arbres. Aquesta experiència s'ha presentat, recentment, en el Congrés de l'Associació espanyola de parcs i jardins públics -que enguany s'ha celebrat a Valladolid-, com un mètode natural i una alternativa més sostenible a l'ús intensiu de productes químics sobre l'arbrat. Aquests productes causen inconvenients com ara la contaminació de l'aire o l'agudització de les molèsties alèrgiques del veïnat.

La lluita biològica consisteix en l'alliberació de petits insectes innocus que són depredadors naturals dels organismes que perjudiquen la vegetació, amb l'objectiu de minimitzar la grandària de les poblacions-plaga i el seu impacte negatiu sobre el medi ambient. 

L’any passat  es va fer la prova en alguns carrers del municipi i va ser un èxit, es van fer servir -com a enemics naturals- marietes, principalment, i un tipus de vespa molt petita, per tal d'eliminar el pugó i altres espècies com la processionària del pi.

L'objectiu de Sant Just Desvern aquest any és  eliminar totalment el tractament amb productes químics i fer únicament lluita biològica. 

Tot i que és necessari continuar amb aquesta tècnica durant més anys per poder extreure conclusions fiables, aquest nou mètode de control de plagues està donant resultats molt positius: l'efectivitat és més lenta però augmenta any rere any i els avantatges són diversos perquè no és agressiva, augmenta la biodiversitat dels espais verds i disminueix els residus químics.