Ajuntament de Sant Just Desvern
Servei de Comunicació
comunicacio@santjust.cat / 93 480 48 00

L'Arxiu de #santjust rep la donació d'una làpida romana dedicada a la nena Iulia Quieta

La senyora Pepita Prat, vídua de David Guasch i Dalmau, ha donat a l'Arxiu Històric de Sant Just Desvern una làpida dedicada per Marcus Iulius a la seva filla Iulia Quieta, que va morir quan tenia 3 anys. És una inscripció epigràfica sobre gres de Montjuïc que data del segle I. 

David Guasch va ser el descobridor d’aquesta peça funerària d’època romana a l’excavació de les restes localitzades a la Riba (terreny entre la masia de Can Oliveres i la riera) a final dels anys 50 i que s’ha mostrat a dues exposicions, la darrera a la mostra itinerant Rubricatus. Era fill dels masovers de can Oliveres, un gran afeccionat a l’arqueologia, promotor amb Josep Barberà de les excavacions a la Penya del Moro, coautor del llibre del Mil·lenari, fundador i primer president del Centre d’Estudis Santjustencs. Va morir fa quatre anys i ara, la vídua, respectant la seva voluntat  que la peça estigués a Sant Just Desvern, ha fet possible el retorn de la làpida al municipi. 

El parc central del barri de Mas Lluí porta el nom de Iulia Quieta, la que sens dubte és la primera nena santjustenca documentada.