Ajuntament de Sant Just Desvern
Servei de Comunicació
comunicacio@santjust.cat / 93 480 48 00

L'Ajuntament de #santjust sol·licita la retirada de l'aplicació dels coeficients d'actualització dels valors cadastrals

L'Ajuntament de Sant Just Desvern ha sol·licitat a la Direcció General del Cadastre la desestimació per a l'exercici 2016, de l'aplicació dels coeficients d'actualització dels valors cadastrals de la Llei del cadastre immobiliari que es va sol·licitar l'any 2013. En aquell moment ja es va comunicar que sempre s'estava a temps de retirar-se, i l'Ajuntament ha decidit que ara és el moment de fer-ho, considerant que la proporció aconseguida entre els valors cadastrals i de mercat, per la majoria dels valors baixos, ja és suficient i que no s'ha ofert, per part de la Gerència Regional del Cadastre, un mecanisme per atenuar els efectes en aquells valors cadastrals alts.

L'any 2012 Sant Just tenia uns valors cadastrals molt baixos ja que l’entrada en vigor de la darrera revisió va ser l'any 1996. Durant els exercicis 2012 i 2013, el Govern Central va obligar a recaptar més amb la imposició de l'increment d'un 10% en el tipus impositiu de l'IBI. Pels següents dos anys (2014 i 2015), va tornar a imposar aquest increment a aquells municipis que, com Sant Just, no havien iniciat una nova ponència de valors. Com alternativa a l’increment del tipus, la Gerència Regional del Cadastre va oferir anar augmentant el valor cadastral any rere any un 10%, fins arribar al suposat valor de mercat. 

Durant aquests dos anys, s’ha aplicat aquest increment del 10% dels valors cadastrals però no ha suposat en cap cas un increment del rebut per al veïnat, ja que l'Ajuntament ha tingut les eines per regular l'increment real baixant el tipus impositiu i no haver de pagar més per aquesta actualització. Alhora, la comissió de treball, integrada per l'Ajuntament, el veïnat i els grups polítics, ha anat revisant l'aplicació dels coeficients i la seva evolució. I ara l'Ajuntament, tal i com s'havia compromès, es retira de l'aplicació.