Ajuntament de Sant Just Desvern
Servei de Comunicació
comunicacio@santjust.cat / 93 480 48 00

El Ple aprova les ordenances fiscals per a 2016 i el Pla de Prevenció de Residus al Ple d'octubre

Les ordenances fiscals i els tributs per a l'any 2016 es van aprovar de forma provisional en el Ple d'ahir 29 d'octubre amb els vots a favor de l'Equip de Govern -PSC, ERC i Movem Sant Just- i el vot en contra de CiU, Ciutadans i PP. L'increment establert per als principals impostos és d'1,5%, la mateixa previsió de l'IPC per al proper any. Tot i així, impostos com el de vehicles i les taxes d'equipaments municipals es congelen. Per facilitar a la ciutadania el pagament de l'IBI, l'Ajuntament explota al màxim el ventall de subvencions i bonificacions i es compromet a implantar les bonificacions que l'Estat està estudiant.

El Ple també va aprovar, amb l'única abstenció de CiU, el Pla Local de Prevenció de Residus Municipals. És un document de planificació per avançar en la prevenció de residus i establir estratègies que potenciïn un ús més eficient i racional dels recursos al municipi. Proposa un objectiu general de reducció del 2,9% en la generació per càpita per a l’any 2020 respecte la de l’any 2012.  Això vol dir 1,378 kg/hab/dia de residus al 2020. Per aconseguir aquesta xifra el Pla proposa diferents actuacions en l’àmbit municipal que s’ haurien de sumar a les actuacions dels diferents nivells supramunicipals. 

I, per unanimitat de tots els grups amb representació al Consistori, la modificació de l'ordenança reguladora de les autoritzacions i funcionament de terrasses, vetlladors i mobiliari. Amb la modificació s'unifica i amplia els horaris de les terrasses dels bars i restaurants. Els nous horaris permeten obrir fins les 12 de la nit de dilluns a dijous, i els divendres, dissabtes i vigílies de festius fins l'1 de la matinada. 

El nomenament del regidor de Medi Ambient, Lluís Monfort, com a representant de l'Ajuntament de Sant Just Desvern a la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat, va ser aprovada amb l'abstenció de CiU i Ciutadans; i es va aprovar, amb els vots en contra de CiU i Ciutadans, una modificació de crèdit per fer front, al 2015, a obligacions adquirides amb l'empresa municipal Promunsa.

En la sessió plenària es van aprovar quatre mocions:

-Una presentada per Ciutadans sol·licitant la gratuïtat dels llibres de text en educació primària i secundària obligatòria amb els vots a favor de Ciutadans, PP i el PSC, que va sumar-s'hi després d'acordar incloure un acord per instar la Generalitat que presenti de cara al curs vinent un programa de gratuïtat i préstec de llibres de text per a l'educació obligatòria en els centres públics. ERC i Movem Sant Just es van abstenir. 

-Per unanimitat, la moció en relació a les beques de menjador presentada per l'Equip de Govern,  i en la qual s'insta al Govern de la Generalitat de Catalunya a complir els acords signats al Pacte per la Infància, i garanteixi els recursos necessaris perquè tots els infants que ho necessitin tinguin accés a un ajut de menjador. Al Baix Llobregat aquest curs escolar s’han presentat més d’11.000 sol·licituds d’ajuts menjador, la més alta registrada en els darrers cursos escolars. Fins ara més de 5.000 beques estan garantides, però existeix una bossa de 2.000 nens i nenes que, tot i reunir les condicions d’accés als ajuts de menjador que estableix el Departament d’Educació de la Generalitat, no tindran beca garantida. La moció també deixa constància que la insuficiència de fons destinats a beques menjador està sent suportada any rere any pels ajuntaments, el que suposa un gran esforç en uns pressupostos sotmesos a tensió i ajustos continuats.

-Amb els vots en contra de Ciutadans i PP, es va aprovar la moció per donar suport al president Mas, l'exvicepresidenta Ortega i la consellera Rigau amb motiu de la seva imputació per l'organització del 9N. 

-També es va debatre la propoosta que presentava Ciutadans en relació a l'atenció sanitària pública, amb els vots a favor de Ciutadans i PP, l'abstenció de PSC i CiU, i el vot en contra d'ERC i Movem Sant Just. 

Dues mocions més presentades per Ciutadans no van prosperar: una en defensa de l'ordre constitucional i en contra de la declaració d'independència de Catalunya per algunes forces polítiques; i l'altra per declarar Sant Just Desvern com a municipi no ndependentista. 

Recordem que els punts del Ple poden escoltar-se a l'apartat plens online de santjust.cat