Ajuntament de Sant Just Desvern
Servei de Comunicació
comunicacio@santjust.cat / 93 480 48 00

Les dades sanitàries de la Generalitat apunten a una situació preocupant a la zona metropolitana

L’alcalde de Sant Just Desvern, Josep Perpinyà, ha participat avui a dues reunions de coordinació amb el govern català, després de la decisió de la Generalitat d’adoptar mesures especials de contenció de l’activitat laboral i social a 13 municipis de l’àrea metropolitana, entre els quals hi ha Sant Just Desvern. La durada de les mesures s'estableix en 15 dies.

La primera reunió s’ha celebrat per via telemàtica amb el president Quim Torra i els consellers Pere Aragonès, Alba Vergés, Meritxell Budó i Miquel Buch, juntament amb els alcaldes i alcaldesses dels municipis metropolitans afectats. A la reunió, s’ha acordat que els Ajuntaments participaran en un òrgan de coordinació metropolità, PROCICAT, per aclarir i concretar les mesures acordades pel govern català i que s’han d’aplicar als territoris afectats. Els Ajuntaments han demanat disposar de més informació sobre l’evolució del virus als seus territoris, millorar el rastreig, l'aïllament i seguiment de casos per contenir la pandèmia i revisar algunes de les mesures establertes com les restriccions a les activitats culturals i esportives. A més, es considera que la Generalitat ha de destinar més recursos per identificar i aïllar les persones amb COVID19 dels que està invertint actualment. Les alcaldies també han traslladat al govern català que actuaran amb unitat d’acció per garantir l’efectivitat de les mesures i evitar contradiccions entre la ciutadania.

La segona reunió s’ha convocat per la tarda amb la participació del mateix grup de municipis metropolitans i els secretaris i directors generals de diferents departaments de la Generalitat. Durant la trobada, els municipis han demanat més informació sobre les restriccions en els àmbits culturals i esportius, així com en certes activitats empresarials de contacte directe perquè es considera que, si es fan bé les mesures de protecció, es podria permetre l’activitat amb molta precaució sanitària. La resposta de la Generalitat es traslladarà demà als ajuntaments després d’analitzar amb detall la situació sanitària que, segons les dades de la Generalitat, és preocupant i demostra una tendència a l’alça dels contagis a la zona metropolitana.

Pel que fa a l’aplicació de les mesures a nivell local, el Comitè d’Emergències de l’Ajuntament de Sant Just Desvern, reunit també aquesta tarda per videoconferència, ha acordat el següent:

  • Tancament de les pistes esportives.
  • Aplicació contundent de sancions en casos d’incompliment de la normativa, amb especial atenció a l’ús de la mascareta.
  • Supervisió estricte de bars i terrasses per garantir la separació de 2 metres entre taules, i establiment de sancions en cas d’incompliment.
  • Recuperació del servei de compres a domicili per a la gent gran dels habitatges del Mil·lenari per reduir el risc de contagi.

D’acord amb el decret de la Generalitat, es mantenen les activitats de casals i colònies d'estiu, les quals han de complir els ”Criteris generals per a l'organització de les activitats de lleure educatiu estiu 2020, i els protocols específics” del pla sectorial aprovat pel Comitè de Direcció del Pla d'actuació del PROCICAT, especialment el que fa referència als grups estables de convivència i a les altres mesures de prevenció i protecció de la salut.

Com a comitè, es vol recordar a la població:

  • Es recomana que la població romangui en el seu domicili i que es limiti la circulació per les vies d'ús públic, respectant les mesures de protecció individual i col·lectiva establertes per les autoritats competents. No s’inclou en aquesta prohibició l’activitat laboral i altres excepcions.
  • Els contactes s'han de limitar, tant com sigui possible, a les persones que integren el grup de convivència habitual, al qual es poden incorporar familiars propers, cuidadors/es i persones a qui es dona suport per evitar-ne l'aïllament. El grup ha de ser el més estable possible.
  • Es prohibeixen les trobades i reunions de més de 10 persones, tant en l'àmbit privat com en l'àmbit públic. Aquesta prohibició inclou casaments, serveis religiosos, celebracions, cerimònies fúnebres i la pràctica esportiva en les condicions indicades. No es consideren incloses en aquesta prohibició les activitats laborals ni els mitjans de transport públic. En les reunions que concentrin fins a 10 persones en espais públics no es permet el consum ni d'aliments ni de begudes.

Per evitar contagis, el comitè també vol destacar que:

Les persones amb COVID19 positiva han de romandre en quarantena 14 dies, i sota el seguiment del CAP de Sant Just.

Si la persona té una prova PCR negativa però ha estat amb contacte estret amb una persona positiva ha d’estar en quarantena, d’acord amb la normativa de la Generalitat. Aquestes persones han de romandre a casa seva i abstenir-se de sortir al carrer durant 14 dies.